אז בגדול, יש כמה פרוצדורות, שרצוי לעשות לאחר השחרור (קבלת תעודת שחרור, בירור גובה מענק השחרור והפיקדון האישי, הסדרת תשלום מול ביטוח לאומי, רישום לקופת חולים, בירור המלגות להן הנך זכאי, בדיקת האפשרות לעבודה מועדפת).
אבל, תכלס, זאת בעצם הפעם הראשונה, לאחר כל המסגרות הקבועות, בה המשתחרר הטרי נדרש לקבל החלטות משמעותיות לגבי התפתחותו האישית ובניית חייו העצמאיים כאזרח בוגר.
כמי שמלווה צעירים רבים, אני תמיד נשאל, מה מומלץ לעשות לאחר השחרור:
הטיול הגדול?
לימודי תואר לבניית הקריירה המקצועית?
לעבוד, כדי לחסוך כסף, ולרכוש ניסיון תעסוקתי?
כבדרך כלל, אין נוסחת קסם לכולם, ומן הסתם זה גם מאד אינדיבידואלי, ותלוי נסיבות אישיות.
למשל, כמה השירות הצבאי היה אינטנסיבי לוחץ ושוחק? האם המשוחרר הטרי מגובש לגמרי בדעתו לגבי מסלול הלימודים או הקריירה? ומה מצבו הכלכלי?
בגיל 21, מיד בתום הצבא, התחלתי לימודי משפטים (נרשמתי והתקבלתי עוד בזמן הצבא), בין היתר, בלחץ ההורים, כדי, ש"חס וחלילה לא אפספס" שנת לימודים אקדמאית.
בדיעבד, אני מכה על חטא! ומרגיש, שזאת הייתה אחת הטעויות הגדולות שעשיתי בחיי הבוגרים! וכי, אם הייתי מחכה עם זה, מתבשל עם עצמי (מנטלית), ומתחבר לרצון הפנימי והאותנטי שלי, הייתי נרשם ללימודי פסיכולוגיה!
לצערי, לא היה לי אז מנטור, אובייקטיבי ובעל ניסיון, שיכול היה להסביר ולייעץ לי, שאין שום סיבה למהר עם הרישום ללימודים!!!
וכיום, ברור לי, שצבירת חוויות אישיות וייחודיות, זה מסוג הדברים הכי חשובים, מספקים, מפתחים, מעצימים ומהנים בחיים שלנו!
כך, שמי שרוצה לעשות את "הטיול הגדול" (יבשות רחוקות, ללא הגבלת זמן), הזמן הכי נכון ומתאים לכך, הוא דווקא לאחר השחרור מהצבא, ולפני שמתחילים במסלול החיים השגרתי (והשוחק), לימודים/ עבודה, זוגיות, משפחה וכו'.
ולכן, אני ממליץ בחום, למי שרוצה וחולם לעשות את הטיול הגדול, לממש את החלום, לאחר השחרור מהצבא - כי זו תקופה מיוחדת במינה, וחלון הזדמנויות נדיר, שקרוב לוודאי לא יחזרו, כך שגם אם צריך לחסוך כסף לטיול, שווה לעשות את המאמץ, ובאמצעות עבודה זמנית (שגם במהלכה צוברים חוויות וניסיון), לממש את החלום!
וככל שמדובר בלימודים אקדמאיים, אני בדעה נחרצת, שלא למהר להירשם לתואר, רק לשם התואר, וכל עוד לא בטוחים, עד כמה אותו תואר מעניין ורלבנטי לבניית הקריירה התעסוקתית שלכם, פשוט אל תמהרו להירשם.
אם חלמת להיות רופא, עו"ד, רו"ח או מהנדס, אין אלטרנטיבה מלבד לימודים תחילה, אך גם במקרה הזה, אני מפציר בכם, שלא "לרוץ" ולעשות זאת מיד לאחר השחרור.
אמליץ לך לעשות כל בדיקה שביכולתך לבצע, כדי לבחון עד כמה "החלום" הזה הוא אכן פרי הרצון האישי האמיתי והאותנטי שלך (ולא במקרה של אמא או אבא) ועד כמה האישיות, הכישורים והיכולות הספציפיות שלך, אכן תואמות את דרישות אותו מקצוע ואותה קריירה, שכן כל תקופת הלימודים וההכשרה המקצועית (התמחות) הם רק הפרומו של אותה קריירה מקצועית!
עו"ד צעירים ורבים, ואני ביניהם, עברו קודם כל את לימודי התואר במשפטים, בחינות ההסמכה, תקופת התמחות (סטאז'), וכל זאת, רק כדי לגלות, שהעיסוק היומיומי בעריכת דין, אינו תואם כלל וכלל את הציפיות הגבוהות, שהיו לנו לפני כן ☹
ולסיום, אם אינך מרגיש, שאתה יודע ומסוגל, בשלב הזה בחיים שלך, לקבל החלטה חכמה ומושכלת (וזה מאד לגיטימי, עובדה שגם אני טעיתי ונכשלתי בכך), אנא ממך, עשה לעצמך טובה ענקית, ותתייעץ עם איש מקצוע.
מחכה לשמוע מכם, ולענות על שאלותיכם!!!
באהבה ובתשוקה גדולה,
גיא